Welke rechtsvorm kies ik?

welke rechtsvorm kies ik

Dit artikel bespreekt rechtsvormen voor ondernemers. Voordelen van populaire rechtsvormen zoals eenmanszaak, VOF en BV worden besproken. Keuze van rechtsvorm is afhankelijk van wensen en behoeften van de ondernemer. Juridische expert raadplegen wordt aanbevolen.

Welke rechtsvorm kies ik

Er zijn verschillende rechtsvormen waaruit een ondernemer kan kiezen bij het opstarten van een bedrijf. Elke rechtsvorm heeft zijn eigen voordelen en nadelen en het is belangrijk om deze te overwegen bij de keuze voor de juiste rechtsvorm. Hieronder beschrijven we enkele voordelen van populaire rechtsvormen.

Eenmanszaak
De eenmanszaak is de meest eenvoudige rechtsvorm en biedt de ondernemer de meeste vrijheid en flexibiliteit. De ondernemer is zelf verantwoordelijk voor de zaken van het bedrijf en hoeft geen rekening te houden met andere aandeelhouders of bestuurders. Als je een zelfstandig ondernemer bent, heb je meerdere aftrekposten die je bij een BV niet hebt. Zo heb je startersaftrek 3 jaar lang, zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling. 

Vennootschap onder firma (VOF)
Een VOF is een rechtsvorm waarbij twee of meer personen samen een bedrijf runnen. Hierdoor is er meer financiële kracht en kunnen zij elkaar aanvullen met verschillende vaardigheden. Ook is het makkelijker om grotere projecten aan te nemen omdat er meer mensen beschikbaar zijn.

Besloten vennootschap (BV)
Een BV biedt de ondernemer meer bescherming dan een eenmanszaak of VOF, omdat de aansprakelijkheid beperkt is tot het bedrijfskapitaal. Hierdoor is er minder risico voor de ondernemer en zijn privévermogen. Ook is het makkelijker om investeringen aan te trekken doordat deze rechtsvorm serieuzer overkomt dan een eenmanszaak of VOF. De BV heeft een groot voordeel; je kunt zelf voor het grootste gedeelte bepalen wanneer je de gelden naar privé haalt en dus belasting betaald. Bij de EZ en VOF betaal je jaarlijks de belasting in je aangifte inkomstenbelasting.

Al deze rechtsvormen hebben hun eigen unieke voordelen en nadelen. Het is belangrijk om goed na te denken over welke rechtsvorm het beste aansluit bij de wensen en behoeften van de ondernemer. Het is ook raadzaam om een adviseur te raadplegen om te helpen bij de keuze voor de juiste rechtsvorm en bij de oprichting van het bedrijf.

Uiteraard helpen we je graag verder en kunnen wij je adviseren in welke vorm het best bij je past. 

FIT Administraties