Vreemde valuta

Vreemde valuta

Vreemde valuta’s komen vaak voor in administraties. Je hebt er al mee te maken, zodra je een product uit China of de VS koopt. Echter is het niet altijd zinvol om je administratie volledig in te richten voor vreemde valuta. Vaak is het efficiënter om het bedrag om te rekenen naar euro’s. 

Wanneer vreemde valuta bijhouden?

Zodra je veel zaken doet met het buitenland (geen euro land), is het aan te raden om vreemde valuta bij te houden in je administratie. Dit geldt voor zowel inkopen als verkopen. In Exact Online is het per dagboek mogelijk om toe te staan dat er andere valuta gebruikt mogen worden. De kolommenbalans wordt standaard in euro’s gerapporteerd. De boekingen met vreemde valuta worden dan met de wisselkoers van de betreffende dag omgerekend. 

Je kunt per dagboek een standaard valuta instellen en je kunt instellen dat er per dagboek het gebruik van andere valuta is toegestaan. Ook kan per relatie in Exact Online een andere valuta worden ingesteld, zodat bij het aanmaken van een verkoopfactuur direct de juiste valuta wordt gekozen.

FIT Administraties maakt gebruik van een koppeling met Auxil voor het automatisch inlezen van de verschillende valuta. De administratie wordt vervolgens zo ingericht dat het vrij eenvoudig is in gebruik voor de eindgebruiker. 

Gebruik in administratie

Onze scanservice leest automatisch van de factuur welke valuta het betreft. Voor ons is het dan een snelle check uitvoeren en de factuur vervolgens boeken. Bij verkoopfacturen heeft de klant de mogelijkheid om deze in de administratie zelf direct aan te maken of om deze ook naar de scanservice te sturen. In de administratie heb je de mogelijkheid om per debiteur al een standaard valuta in te stellen of om dit per verkoopfactuur te bekijken. Door de automatische koppeling wordt altijd de juiste wisselkoers gekozen. 

FIT Administraties