Nieuwe Rabobank bankkoppeling

Rabobank bankkoppeling

Met een bankkoppeling tussen bank (Rabobank) en administratiesoftware (Exact Online), geef je toestemming dat de administratiesoftware dagelijks de banktransacties ophaalt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om ook je toestemming te geven om betalingen incasso-opdrachten vanuit de software naar de bank te sturen.

Voordeel bankkoppeling

Je administratie is dan altijd bij met de transacties en je hoeft niet meer handmatig alle IBAN nummers en bedragen over te tikken in de bank.
Door inkoopfacturen in te boeken worden alle gegevens als naam, IBAN, factuurdatum en factuurnummer automatisch herkend. Hiermee creëer je een stuk zekerheid en efficiëntie in je betaalproces

Nieuwe wetgeving PSD2

PSD2 staat voor Payment Service Directive en de Europese wetgeving is sinds 2019 actief voor betalingsverkeer. De wet maakt het voor derde partijen (bijvoorbeeld Exact Online) mogelijk om toegang te geven tot je betalingsverkeer. Banken zijn verplicht om dit vrij te geven. Niet iedereen kan zomaar toegang krijgen tot het betalingsverkeer. Hier dien je zelf nog digitaal toestemming voor te geven. 

Voordelen PSD2

Het voordeel dat wij zien van PSD2 ten opzichte van de bestaande Rabobank bankkoppeling is dat transacties vier maal per dag worden ingelezen in Exact Online. In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om betalingen te doen in Exact in plaats van het alleen doorsturen van de betalingen. 

Nadeel
Een groot nadeel van de PSD2 koppeling is dat het om de 90 dagen ververst moet worden. Dit wordt waarschijnlijk 180 dagen, maar het blijft een actie vergen. 

Gevolgen Rabobank bankkoppeling in Exact Online

De reden dat we alleen Rabobank benoemen is omdat alleen deze bank per 1 augustus de ‘oude’ bankkoppeling op non-actief hebben gezet. De klant heeft de keuze gekregen om of over te gaan naar de PSD2 koppeling of de ‘oude’ koppeling te vernieuwen naar een commerciële boekhoudkoppeling. 

Als FIT zetten wij onze klanten in samenspraak over naar de nieuwe boekhoudkoppeling, omdat wij nog geen directe voordelen zien van de PSD2 koppeling.  

Meer informatie over de koppeling vind je hier.

FIT Administraties